- Tylko naturalne produkty
- Darmowa dostawa od 249 zł
- Obecnie brak na stanie
Opis produktu
D-Vitum forte 2000 j.m. – witamina D dla dorosłych, 120 kapsułek
Witamina D bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie. Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, zębów oraz prawidłowego poziomu wapnia we krwi. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu odpornościowego. Wspiera prawidłowe wchłanianie i wykorzystywanie wapnia i fosforu, a także bierze udział w procesie podziału komórek.
Organizm produkuje witaminę D na drodze syntezy skórnej pod wpływem promieniowania UV. Jednak stosowanie kremów z filtrami UV, bardzo mała ekspozycja na słońce oraz niska dostępność promieni słonecznych w naszej szerokości geograficznej w okresie od jesieni do wiosny ogranicza możliwość produkowania witaminy D w komórkach. Dlatego ważne jest dostarczanie odpowiednich jej ilości wraz z dietą..
Produkt zawiera olej lniany o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, do których należy kwas alfa-linolenowy (ALA). Kwas alfa-linolenowy pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie..
Zastosowanie: Preparat przeznaczony jest dla zdrowych osób dorosłych przed 75. rokiem życia w celu uzupełniania diety w witaminę D.
Zalecane spożycie: Zdrowe osoby dorosłe przed 75. rokiem życia – 1 kapsułka dziennie, niezależnie od posiłku. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Składniki: Wysokolinolenowy olej z nasion lnu (Linum usitatissimum) tłoczony na zimno, żelatyna (składnik otoczki), substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, cholekalcyferol (witamina D3).
Dzienna porcja (1 kapsułka) zawiera: 50 µg (2000 j.m., 1000%*) witaminy D3 oraz 198 mg oleju z nasion lnu, w tym 99 mg kwasu alfa-linolenowego (omega-3). *% referencyjnej wartości spożycia
Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i ciemnym miejscu. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Czy wiesz, że ...
Czym jest witamina D?
Witamina D, nazywana niekiedy „słoneczną witaminą”, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach a została odkryta w 1919 roku przez Mellanbe’a, który po raz pierwszy wykazał, że krzywica może być spowodowana przez niedobory w diecie substancji rozpuszczalnych w tłuszczach. Istnieją dwie formy witaminy D - witamina D2 (ergokalcyferol) i D3 (cholekalcyferol). Witamina D2 występuje w roślinach i grzybach, natomiast witamina D3 jest wytwarzana w organizmach zwierzęcych i człowieka.
Jak człowiek produkuje witaminę D?
W skórze, przy udziale promieni ultrafioletowych - UVB, dochodzi do syntezy witaminy D, która następnie, przy udziale odpowiednich enzymów, jest metabolizowana do aktywnej postaci — 1,25-dihydroksywitaminy D. Ważne jest, że wraz z wiekiem zmniejsza się zdolność organizmu do wytwarzania witaminy D pod wpływem promieni ultrafioletowych. U osób starszych zrogowaciała skóra i niska ekspozycja lub zupełny brak ekspozycji na światło słoneczne upośledzają syntezę witaminy D, co wraz ze znacznie zmniejszonym wchłanianiem jej z pokarmów jest główną przyczyną hipowitaminozy D.
Co ogranicza syntezę skórną witaminy D?
Do czynników, które mogą zmniejszyć syntezę witaminy D nawet o ponad 90%, należą zarówno zwiększona ilość melatoniny w skórze, jak i stosowanie kremów z filtrami ochraniającymi przed promieniowaniem UVB.
Czy nadmierna ekspozycja na promienie słoneczne może doprowadzić do zatrucia witaminą D?
Nie, ponieważ w przypadku długotrwałej ekspozycji na światło słoneczne w przypadku nadmiernej syntezy skórnej witaminy D, następuje jej inaktywacja do biologicznie nieczynnych produktów.
Czy często występuje niedobór witaminy D?
Niedobór witaminy D jest częstym problemem dotyczącym populacji ogólnej i chorych, występującym niezależnie od szerokości geograficznej miejsca zamieszkania, wieku, płci i rasy. W Polsce niedobór witaminy D o różnym nasileniu stwierdzono u 90% osób dorosłych, dzieci i młodzieży.
Jaki jest wpływ witaminy D na organizm?
Obecnie witamina D nie jest postrzegana wyłącznie jako czynnik zapobiegający rozwojowi krzywicy i osteoporozy. Badania pokazują jej udział w prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego, profilaktyce cukrzycy oraz chorób nowotworowych, a także jej pozytywny wpływ na wiele schorzeń o podłożu autoimmunologicznym. Odkrycie receptora VDR, dla witaminy D w większości ludzkich komórek pozaszkieletowych, tłumaczy jej złożony wpływ na wiele układów i narządów w organizmie.
Czy witamina D wpływa na układ odpornościowy?
Tak, obecność receptora witaminy D potwierdzono na prawie wszystkich komórkach układu odpornościowego a wpływ witaminy D na komórki odpornościowe jest złożony. Dane epidemiologiczne łączą niedobór witaminy D z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu odpornościowego, zwiększonym ryzykiem infekcji i predyspozycją do schorzeń autoimmunologicznych. Najnowsze badania pokazują, że witamina D pełni rolę sygnalizacyjną w modulowaniu nabytej, jak i wrodzonej odpowiedzi immunologicznej. Witamina D oddziaływuje zarówno na limfocyty B i T, jak i komórki żerne neutrofile, oraz pobudza wytwarzanie peptydów przeciwdrobnoustrojowych, takich jak np. defensyny przez makrofagi, monocyty i inne komórki. Witamina D ma również wpływ na adaptacyjny układ odpornościowy, który objawia się korelacją między odpornością komórkową (Th3) a odpornością humoralną (Th3). W ten sposób witamina D zmniejsza odpowiedź immunologiczną Th3 przez hamowanie wytwarzania cytokin prozapalnych typu 1, takich jak IL-12, IFN-y, IL-6, IL-8 TNF-α i IL-9, oraz pobudza wytwarzanie cytokin przeciwzapalnych typu 2, takich jak IL-4, IL-5 i IL-10. Takie działanie witaminy D skutkuje wzrostem produkcji cytokin przeciwzapalnych i zmniejszoną produkcją cytokin zapalnych. Najnowsze badania pokazały również, że w trakcie trwania pandemii COVID-19 odpowiednia suplementacja może być środkiem zapobiegawczym lub terapeutycznym w przypadku zakażenia SARS-CoV-2, zwłaszcza u osób starszych, z otyłością i innymi chorobami przewlekłymi.
Źródła:
1. Rola oznaczania witaminy D w praktyce klinicznej. Choroby Serca i Naczyń 2009, tom 6, nr 4, 203–210.
2. Niedobór witaminy D – problem społeczny. Postępy Nauk Medycznych, t. XXXII, nr 1, 2019.
3. ZASADY SUPLEMENTACJI I LECZENIA WITAMINĄ D – NOWELIZACJA 2018 r. POSTĘPY NEONATOLOGII 2018;24(1).
4. Witamina D – składnik o wielostronnym działaniu. Herbalism nr 1(2)/2016.
5. Fenomen witaminy D. Postepy Hig Med Dosw, 2015; 69: 127-139.
6. Vitamin D’s Effect on Immune Function. Nutrients. 2020 May; 12(5): 1248.
7. Vitamin D regulation of the immune system and its implications for COVID-19: A mini review. SAGE Open Medicine. 2021, Volume 9: 1–8.
8. VITAMIN D IN SARS-COV-2 INFECTION. Rocz Panstw Zakl Hig 2022;73(1).
8 innych produktów w tej samej kategorii:
Komentarze (0)
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane