• Obecnie brak na stanie

Producent: Oleofarm

D-Vitum forte 2000 j.m. 60 kaps.

16,00 zł

Produkt chwilowo niedostępny

Dowiedz się więcej

Kup teraz, otrzymasz pojutrze

Dowiedz się więcej

Dostawa od 15,99 zl

Dowiedz się więcej

Kup w sklepie stacjonarnym

Dowiedz się więcej

Opis produktu

D-Vitum Forte 2000 j.m. – witamina D dla dorosłych, 60 kapsułek

Witamina D bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie. Pomaga w  utrzymaniu zdrowych kości, zębów oraz prawidłowego poziomu wapnia we krwi. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu odpornościowego. Wspiera prawidłowe wchłanianie i wykorzystywanie wapnia i fosforu, a także bierze udział w procesie podziału komórek.

Organizm produkuje witaminę D na drodze syntezy skórnej pod wpływem promieniowania UV. Jednak stosowanie kremów z filtrami UV, bardzo mała ekspozycja na słońce oraz niska dostępność promieni słonecznych w naszej szerokości geograficznej w okresie od jesieni do wiosny ogranicza możliwość produkowania witaminy D w komórkach. Dlatego ważne jest dostarczanie odpowiednich jej ilości wraz z dietą.

Produkt zawiera olej lniany o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, do których należy kwas alfa-linolenowy (ALA). Kwas alfa-linolenowy pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie.

Zastosowanie: Preparat przeznaczony jest dla zdrowych osób dorosłych przed 75. rokiem życia w celu uzupełniania diety w witaminę D.

Zalecane spożycie: Zdrowe osoby dorosłe przed 75. rokiem życia – 1 kapsułka dziennie, niezależnie od posiłku. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

Składniki: Wysokolinolenowy olej z nasion lnu (Linum usitatissimum) tłoczony na zimno, żelatyna (składnik otoczki), substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, cholekalcyferol (witamina D3).

Dzienna porcja (1 kapsułka) zawiera: 50 µg (2000 j.m., 1000%*) witaminy D3 oraz 198 mg oleju z nasion lnu, w tym 99 mg kwasu alfa-linolenowego (omega-3). 

*% referencyjnej wartości spożycia

Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i ciemnym miejscu. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Czy wiesz, że ...

Witamina D – czyli wszystko co istotne o „witaminie słońca”

„Witamina słońca”, tak z pewnością najlepiej pasuje do niej to określenie. Powstaje ona w skórze w wyniku ekspozycji ciała na promieniowanie ultrafioletowe. Aż 90% Polaków ma niedobór witaminy D a jej znaczenie dla naszego organizmu jest bardzo duże. W przypadku witaminy D naturalne źródła nie są w stanie zaspokoić zapotrzebowania organizmu. Najważniejszym źródłem witaminy D jest światło słoneczne. Synteza skórna pod wpływem promieniowania UVB może pokryć aż 90% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Jednak w naszym kraju jest to możliwe zaledwie podczas kilku słonecznych miesięcy, zaś w okresie jesienno-zimowym niezbędna okazuje się suplementacja witaminy D. Jest ona bardzo ważna dla dzieci i powinna być podawana w formie D + K2. Nie można jednak zapomnieć i o tym, że witamina D dla dorosłych, odgrywa także niezwykle duże znaczenie i każdy organizm powinien być nią suplementowany.

Jakie właściwości wykazuje witamina D?

Witamina D działa wielokierunkowo, dlatego też jest ona tak ważna. Ma znaczenie dla całego organizmu człowieka. W głównej mierze wpływa na układ kostny, bowiem bierze ona udział w gospodarce wapniowo - fosforanowej i w mineralizacji tkanki kostnej. Dzięki niej fosfor i wapń lepiej się wchłaniają, ale i ona znacząco wpływa na powstawanie związków, które są istotne do budowy kości. Witamina D ma również ogromny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Świadczy o tym m.in. umiejscowienie jej receptorów w niemal wszystkich komórkach układu immunologicznego.

Zbyt mała ilość witaminy D dostarczanej do organizmu może zatem powodować znaczny spadek jego odporności, co przekłada się oczywiście na częste zachorowania. Organizm, który posiada odpowiednią ilość witaminy D jest w stanie sam bronić się przed wieloma chorobami wirusowymi czy bakteryjnymi. Badania wskazują, że spadek odporności w okresie jesienno-zimowym może być związany z mniejszą ekspozycją na promieniowanie słoneczne, a więc z mniejszą ilością witaminy D. Najnowsze badania sugerują, że witamina D pomaga ustrzec się przed infekcją wirusem SARS-CoV-2 oraz zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia poważnych objawów. W opublikowanym w marcu tego roku przeglądzie badań „The Impact of Vitamin D Level on COVID-19 Infection: Systematic Review and Meta-Analysis”, wykazano, że osoby z niedoborem witaminy D były aż o 80% bardziej narażone na zakażenie COVID-19 w porównaniu do pacjentów z wystarczającym stężeniem tej witaminy we krwi. Witamina D ma również duże znaczenie dla układu krążenia, regulując ciśnienie krwi i wpływając profilaktycznie na choroby niedokrwienne serca. Jej obecność jest ważna i dla układu nerwowego, działając na stany depresyjne, na zaburzenia nastroju czy funkcje poznawcze. Witamina D jest doskonała dla układu mięśniowego, co jest szczególnie ważne dla osób uprawiających sporty. Warto ją suplementować w celu zapobiegania cukrzycy czy dla utrzymania prawidłowej masy ciała. Przyczynia się ona bowiem do spalania tkanki tłuszczowej i zwiększa stężenie leptyny, która to jest określana jako hormon sytości.

Komentarze (0)

arrow-right-long search-icon close-icon
Loading...