• Obecnie brak na stanie

Producent: Agnex

Siemię lniane złote 1 kg ziarno

13,50 zł

Produkt chwilowo niedostępny

Dowiedz się więcej

Kup teraz, otrzymasz pojutrze

Dowiedz się więcej

Dostawa od 15,99 zl

Dowiedz się więcej

Kup w sklepie stacjonarnym

Dowiedz się więcej

Opis produktu

Siemię lniane złote jest źródłem cynku, żelaza, kwasu foliowego, magnezu, witamin z grupy B, białka. Magnez zawarty w siemieniu lnianym pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Natomiast cynk pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie. Żelazo natomiast pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Siemię lniane złote zwane jest często budwigowym. Charakteryzuje się delikatniejszym smakiem niż siemię lniane brązowe.

 

W sklepach można kupić siemię lniane całe i zmielone. Najlepiej jest samodzielne mielić nasiona tuż przed spożyciem. Zmielone wcześniej nasiona szybko się utleniają i tracą wartości odżywcze.

 

Zalecane dzienne spożycie:

2-3 łyżeczki dziennie. Na początku można spożywać mniej i później stopniowo zwiększać ilość. 

 

Nasiona siemienia lnianego przed spożyciem najczęściej  moczy się w wodzie. Nasiona wówczas powiększają swoją objętość i wytwarza się kisiel. Tak przygotowana mikstura jest gotowa do spożycia. Należy pamiętać, że nasz organizm nie trawi dobrze całych, suchych nasion.

Śluz otrzymany z namoczonych nasion możemy nakładać na włosy lub moczyć w nim dłonie. Doskonale nawilża i odżywia.

Zmielone siemię lniane nie ma praktycznie żadnego smaku, więc możemy dodawać je do wszystkich potraw np. do jogurtów, sałatek, koktajli owocowych i warzywnych. Pamiętajmy, że nasz organizm nie będzie dobrze trawił całych, suchych nasion.

Kraj pochodzenia: Ukraina

Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:

 

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

Wartość energetyczna

2096 kJ / 499 kcal

Tłuszcz

W tym kwasy tłuszczowe nasycone

31 g

2,36 g

Węglowodany

W tym cukry

17 g

0,3 g

Błonnik

18 g

Białko

28,9 g

Sól

0,2 g

*Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

Informacje o alergenach

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, gorczycę, orzechy, orzechy ziemne, seler, sezam, dwutlenek siarki i soję.

Pakowanie wymienionych produktów jest rozdzielone czasowo, jednak nie możemy w 100% zagwarantować, że w pakowanych produktach nie znajdą się śladowe ilości alergenów.

Komentarze (0)

arrow-right-long search-icon close-icon
Loading...